Koronavirus (COVID-19): Što trebate znati dok putujete
Početna stranica Blog 10 savjeta za one koji putuju autobusom

10 savjeta za one koji putuju autobusom

Ideen und Tipps für Ihre Fernbusfahrt.

U čemu je razlika između zadovoljnog i nezadovoljnog putnika koji putuje autobusom? Iako razloga za nezadovoljstvo može biti više, osim vlastitog stava o putovanju autobusom, za uživanje u vožnji može Vam pomoći jednostavno dobra priprema. Na što se to u biti odnosi? Prije svega mislimo na duže relacije poput veze Zagreb – Helsingborg. Za Vas smo saželi 10 najvrjednijih savjeta kada planirate putovati autobusom.

 

Prije putovanja

1. Ušteda novca

Kod većine stranih prijevoznika općenito vrijedi: tko rezervira kartu ranije, plati manje. Jeftine karte za putovanja praznikom ili blagdanom su posebno rijetke te stoga i nestanu brzo.

Na ovu temu imamo dodatan savjet: Za one koji planiraju putovati s megabus.com, npr. autobusom Hamburg Köln, mogu naći gotovo uvijek 60 dana unaprijed karte za 1 euro*. Pročitajte više o tome na našoj stranici o megabus.com (na njemačkom jeziku).

Tko putuje autobusom tijekom tjedna, u pravilu si može ostaviti dovoljno vremena za rezervaciju, s obzirom da se povoljne karte često mogu naći i nekoliko dana prije putovanja.

*plus 0,50 EUR naknada za rezervaciju

2. Bez stresa

Odaberite najbolje neku liniju koja Vam vremenski ostavlja dovoljno lufta, tj. neku sa što manje presjedanja i računajte na to da autobusi mogu kasniti.

3. Isprintajte online kupljenu kartu

Iako sada već mnogi prijevoznici imaju opremu za očitavanje autobusne karte u digitalnom obliku, npr. na Vašem pametnom telefonu, uvijek je preporučljivo kartu isprintati za svaku sigurnost jer Vam se može desiti npr. da Vam se baterija telefona isprazni.

Tko putuje prvi put autobusom u neki grad, može si olakšati boravak ako si isprinta dodatan materijal: bitniji dio plana grada, rezervaciju za hotel, mrežu gradskog prijevoza i sl.

4. Iskoristite vrijeme tijekom putovanja

Razmislite unaprijed kako želite provesti vrijeme tijekom vožnje autobusom. Ima doduše prijevoznika koji nude pristup svom MediaCentru ili imaju besplatno štivo za čitanje, no možda tamo nećete naći ništa zanimljivo.

Evo nekoliko prijedloga:

  • Ponesite knjigu ili novine po svom izboru.
  • Budite produktivni i iskoristite vrijeme na pametan način, radeći nešto što niste dovršili ili za što niste imali vremena, npr. nazovite konačno onog prijatelja, radite na pitanjima vezanim za kućanstvo, na nekoj prezentaciji ili predavanju, ispišite božićne čestitke itd.
  • Ili se opustite i odmorite, ako uspijete zaspati, još bolje. U tom slučaju će Vam dobro doći maska za oči, čepići za uši i jastuk za vrat.

5. Pametno se spakirajte

Imajte na umu: kada putujete autobusom, kofer morate ostaviti dolje u pretincu za prtljagu. Tijekom vožnje, dakle, nemate pristup koferu i ne možete doći do knjige ili jastuka ako poželite. Spakirajte stoga stvari koje su Vam potrebne tijekom putovanja u ručnu prtljagu. Puno znači kada imate sve pri ruci, a ne kada autobus tek krene, a Vi pomislite da ste zaboravili omiljeno štivo, slušalice ili bocu vode, a satima ćete se voziti.

Slijedi kratak popis najčešćih stvari koje Vam trebaju tijekom putovanja autobusom:

  • Jelo + piće
  • Kabel za punjenje mobitela, laptopa i sl.
  • Rezervna baterija (u slučaju da se ne možete osloniti na utičnice u autobusu)
  • Slušalice
  • Čepići za uši
  • Maska za oči + jastuk za vrat/glavu
  • Knjiga, novine, časopis

6. Na vrijeme na kolodvor

Nastojte biti točni jer Vas autobus neće čekati! Tko se na polazištu ili odredištu ne snalazi dobro, trebao bi imati isprintan bar dio plana grada koji uključuje kolodvor. To Vam može uštedjeti koju minutu, pogotovo ako ste knap s vremenom. A s mjestom dolaska se možete pobliže upoznati već tijekom vožnje, bilo kroz vodič-knjigu, isprintani plan grada ili preko Interneta. Također možete unaprijed istražiti sve o gradskoj mreži javnog prijevoza. Time smanjujete stres pri polasku i dolasku.

Tijekom putovanja

7. Jelo & piće

Dulja vožnja autobusom je duplo ugodnija ako pri ruci imate nešto za pojesti ili popiti. No imajte na umu da Vaša hrana Vašim suputnicima možda neće ugodno mirisati pa nastojte ne nositi hranu intenzivnog ili potencijalno neugodnog mirisa.

Naš savjet: Hranu intenzivnijeg mirisa možete pojesti tijekom pauze van autobusa na svježem zraku. Pojedini autobusni prijevoznici nude također grickalice i pića, no ne biste se trebali oslanjati isključivo na njihovu ponudu.

Nakon putovanja

8. Ne zaboravite prtljagu

Što se tiče kofera u prtljažniku autobusa, najbolje je ako zapamtite gdje ga je vozač stavio pri ukrcaju. Često će Vam i sam vozač biti zahvalan ako mu uštedite vrijeme i pokažete svoj kofer kako bi Vam ga predao. No nije čudno ni ako na krajnjem odredištu vozač cijelu prtljagu jednostavno vadi iz prtljažnika ne pitajući čije je što, gdje nastupate Vi ako znate gdje Vam je kofer i tako štedite vrijeme.

Naš prijedlog: Dajte vozaču mjesta i pustite ga da na miru izvadi prtljagu dok Vi držite svoju na oku i uzmete je čim je vozač izvuče, tako je najbrže.

Dodatan savjet: Ako presjedate, najbolje je ako možete kofer ostaviti s prednje strane ili barem bliže otvoru prtljažnika kako biste uštedili na vremenu.

9. Preporučite dalje

Ako Vam neka vožnja ostane u posebno pozitivnom sjećanju, svakako preporučite kompaniju prijateljima i poznanicima, a možete čak ostaviti i ocjenu na za to predviđenim webstranicama. Autobusni prijevoznik koji pruža izvrsnu uslugu zaslužuje pohvalu.

10. Koristite Busradar

Na kraju, no ne najmanje bitno, naravno da se radujemo kada koristite našu tražilicu i nadamo se da ćete nam ostati vjerni jer ona postoji radi vas, naših korisnika, kako biste mogli pronaći najpovoljniji autobus. Mreža autobusnih linija se konstantno širi i svako malo uvrštavamo neku novu u svoju tražilicu, gdje je možete pronaći i usporediti s ostalima.

Nadamo se da smo Vam ovim savjetima pomogli da Vam buduća putovanja autobusom budu još ugodnija i želimo Vam uvijek dobru i cjenovno povoljnu vožnju!

Machen Sie sich Ihre Fernbusreise angenehm.
© pushkarevskyy - depositphotos.com

Izrađeno 18.12.2015.
Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×