Koronavirus (COVID-19): Što trebate znati dok putujete
Početna stranica Blog U autobus bez autobusne karte – da, moguće je!

U autobus bez autobusne karte – da, moguće je!

Ne, nećemo Vam davati savjete ili trikove o tome kako kršiti zakon i zaobići plaćanje autobusne karte, već Vam želimo ukazati na jednu pogodnost koju već dulje vrijeme nude neke europske autobusne kompanije, od kojih je jedna nedavno ušla i na hrvatsko tržište i time omogućila i putnicima u Hrvatskoj da putuju još jednostavnije i zadovoljnije.

O čemu se točno radi i kako iskoristiti tu mogućnost doznat ćete u sljedećim redcima.

 

Autobusna karta na zaslonu mobilnog telefona

Naime, u današnje digitalno doba kada je ujedno i sve važnije razvijati svijest o ekologiji sasvim je normalno imati što manje papirnatih računa i što brže i jednostavnije plaćati javne usluge. A pametni mobilni telefoni su se u tome već davno dokazali kao odlično rješenje.

Dakle, ne samo da ćete preko svog pametnog telefona ili tableta kupiti autobusnu kartu, već je s nekim autobusnim prijevoznicima nećete morati ni printati, nego će biti dovoljno pokazati je na zaslonu mobilnog telefona. Na primjer, njemačka tvrtka Flixbus to radi tako da Vam kao ključni dio karte pošalje kod koji vozač prije ulaska u autobus skenira, bilo s Vašeg telefona ili isprintane karte. Upravo je Flixbus od ove godine prisutan i u Hrvatskoj, a osim ovom opcijom skeniranja autobusne karte s Vašeg mobilnog telefona, osvojit će Vas i novim, modernim autobusima s većim razmakom sjedala, besplatnom WI-Fi mrežom, besplatnom promjenom rezervacije te s tri komada prtljage uključenih u cijenu autobusne karte. Da navedemo samo neke od njihovih relacija s polazištem iz Hrvatske:

A želite li istražiti Europu autobusom, na raspolaganju su Vam i mnoge druge zemlje unutar Flixbus mreže, no tu su još i druge autobusne kompanije koje ne zahtijevaju od putnika isprintanu kartu, nego već spomenuti kod ili broj rezervacije, kao što su talijanski Baltour, engleski Megabus, poljski Polskibus te francuski Ouibus. Sve njihove i mnoge druge veze autobusom po cijeloj Europi naći ćete uz pomoć naše tražilice s kojom ćete usporediti sve dostupne autobusne linije po cijeni, pogodnostima i voznom redu.

 

Bez papirnate karte u autobus uskoro i s drugim hrvatskim prijevoznicima

Za sada mogućnost predočenja karte na mobilnom telefonu pri ulasku u autobus u Hrvatskoj nudi samo Flixbus, no proći će vrlo malo vremena prije nego istu pogodnost uvedu i druge autobusne kompanije, na čemu se već radi, a sve s istim ciljem kako bi išli ukorak sa suvremenom tehnologijom i zahtjevom tržišta, borbe s konkurencijom i naposlijetku kako bi imali zadovoljne putnike koji će im se radi svega toga vraćati. Danas kada mobilni telefoni sve više zamijenjuju šaltere na autobusnim kolodvorima za kupnju autobusne karte svaki putnik nije uvijek u mogućnosti isprintati je, pogotovo ako se radi o opsežnijem putovanju s puno presjedanja i ako se karte kupuju spontano u pokretu ili u zadnji čas upravo preko mobilnog telefona. Zato se veselimo uvođenju mogućnosti predočenja karte na ovaj način kod što više hrvatskih prijevoznika, što zbog nas samih, što zbog mnogobrojnih turista.


© slika 1: Lightkite - depositphotos.com, slika 2: unkreatives - depositphotos.com, slika 3: AntonioGuillemF - depositphotos.com

Izrađeno 14.4.2016.
Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×