Koronavirus (COVID-19): Što trebate znati dok putujete
Početna stranica Blog Otkrijte Balkan autobusom

Otkrijte Balkan autobusom

Autobusom kroz Balkan

Nedostaje li Vam ideja za sljedeće putovanje, a ne biste se htjeli ograničiti na jednu zemlju? Možda za nadolazeće ljeto? Mi Vam predlažemo autobusnu turu kroz Balkan i to po povoljnoj cijeni. Koliko ćete se zadržati u svakom gradu ovisi samo o Vama jer većinu autobusnih linija imate na raspolaganju svakodnevno. Pa neka avantura započne!

 

Od sjevera prema jugu: autobus iz Zagreba za Banja Luku i Mostar

Ako krećete iz Zagreba, u prednosti ste jer imate autobuse za sve pravce. Kao prvo putovanje predlažemo autobus Zagreb - Banja Luka i to s firmom Pepeks koja ima nekoliko polazaka svaki dan, što Vam daje dovoljno fleksibilnosti. Za neka tri sata iz hrvatske prijestolnice ćete se naći u drugom najvećem gradu Bosne i Hercegovine, čiji tragovi naseljenosti datiraju još iz prapovijesnog razdoblja. Smještena na obali rijeke Vrbas, Banja Luka i okolica pružaju odlične prilike za avanturistički turizam poput raftinga, kajakaštva ili planinarenja. Tu su i termalni izvori kao i brojne zelene oaze za opuštanje i upijanje života kojim ovaj grad odiše na svakom koraku.

Autobus Mostar

Kao nastavak putovanja, tijekom kojeg ćete se još ushićeno sjećati Banja Luke i skupljati energiju za sljedeću destinaciju dok uživate u krajoliku Bosne i Hercegovine tijekom petosatne vožnje, slijedi autobus Banja Luka - Mostar. Grad na rijeci Neretvi jedna je od popularnijih turističkih destinacija u zemlji, poznat ponajprije po Starom mostu koji je od 2005. dio UNESCO liste zaštićenih spomenika. Ovo srce Hercegovine odlikuje se sredozemnom klimom i najvećim brojem sunčanih sati u BiH tako da je vrlo vjerojatno da će i Vas zadesiti lijepo vrijeme i ugodna temperatura.

 

Smjer more: autobus za Dubrovnik i Budvu

Autobus Dubrovnik

Sunca nikada dosta pa zašto ne spustiti se do hrvatske obale i otići dalje autobusom iz Mostara u Dubrovnik? Ovaj dragulj hrvatskog Jadrana i ljepote dubrovačkih zidina te pogled s njih ostavit će još veći dojam ako se ne nađete tamo u srcu ljetne sezone kada su gužve i vrućine često jednostavno previše, no ako Vam to nimalo ne smeta, onda ćete imati priliku uživati i u Dubrovačkim ljetnim igrama – festivalu različitih dramskih, glazbenih i plesnih priredbi.

Autobus Budva

S autobusnog kolodvora Dubrovnik možete opet u raznim smjerovima, no mi predlažemo još malo Mediterana i to autobusom do Budve u Crnoj Gori. Iako gradić s tek petnaestak tisuća stanovnika, Budva je posljednjih godina izrasla u turistički biser ove zemlje pa su tako tamo koncerte imali čak Madonna i Rolling Stonesi! Ljeti je naravno najljepše i najživlje, no to ne znači da Budvu treba preskakati na ovakvom putovanju autobusom.

 

Preko Makedonije, Bugarske i Srbije nazad u Hrvatsku

Dalje možete autobusom iz Budve za Skoplje. Makedonska prijestolnica ima razgranatu autobusnu mrežu pa možete lako u obilazak grada i okolice autobusom. Iz Skoplja se može do Sofije, a otamo će Vas autobus Sofija - Beograd dovesti već za šest sati. Glavni grad Srbije poznat je po bogatom noćnom životu i odličnim restoranima, upravo prigodno za kraj putovanja. Iz Beograda možete nazad u Hrvatsku autobusom za Osijek, kao jedna od opcija.

Kako Vam se svidilo putovanje?


© slike prva i zadnja: google maps (uredio busradar.hr), slika gore desno: mikdam - depositphotos.com, slika gore lijevo: serrnovik - depositphotos.com, slika dolje desno: count_kert - depositphotos.com

Izrađeno 30.3.2016.
Vaš Internet preglednik nije ažuriran!

Ažurirajte Vaš preglednik za ispravan prikaz ove stranice. Ažuriraj odmah

×